Niet ingelogd (Login)

Vanilla 1.1.2 is een product van Lussumo. Meer Informatie: Documentatie, Community Support.

  • CommentAuthorLumme
  • CommentTimeFeb 19th 2007
   
  ‘Blijft het Schutteren?’
  24-11-2005

  vroeg Lumme zich de afgelopen weken af op deze website. Nu het oordeel in de rechtszaak tegen de burgemeester is gevallen, zou die vraag eindelijk beantwoord kunnen worden. Maar dat antwoord kan eigenlijk maar door één persoon worden gegeven: door Schutte zelf.

  Burgemeester Schutte is maar deels schuldig verklaard voor het lekken van vertrouwelijke informatie. Niet zozeer dat lekken zelf – dat de meeste publiciteit haalde – maar het feit dat de burgemeester ‘zich heeft laten meeslepen in zijn zoektocht naar de waarheid, waarin hij zijn bijzondere functie van door de Kroon benoemd ambtsdrager onvoldoende voor ogen heeft gehad’, was de belangrijkste reden van de veroordeling. Vijfhonderd euro boete, in ieder geval flink wat minder dan de tweeduizend die was geëist, maar schuldig is schuldig. Wat nu?

  Uit de eerste reacties van de politiek straalt de houding: ‘Uithuilen en opnieuw beginnen’. Misschien nog niet eens uithuilen, want Schutte wordt weer met open armen ontvangen in de gemeenteraad. Ook een groot deel van de Urker bevolking wil Schutte weer in de armen sluiten na wat gezien wordt als een bedrijfsongelukje.

  Maar het is de vraag of dat zo eenvoudig gaat. De rechter heeft wat dat betreft de vinger op de zere plek gelegd: niet zozeer het lekken van informatie (wat op zich al nauwelijks goed te praten valt), maar meer de naïviteit van Schutte is de aanleiding geweest om de burgemeester te corrigeren. Want natuurlijk was het erg naïef van Schutte om de informatie die hij had uit hoofde van zijn functie als burgemeester, te delen met partijen die daar helemaal niets van mochten weten. Naïviteit is een eigenschap die je niet van een burgemeester mag verwachten, zéker niet in een gemeenschap als Urk.

  Waarom dan toch deze scheve schaats gereden? De rechtbank had het over een verkeerde keuze, toen Schutte moest kiezen tussen zijn loyaliteit naar de Urker bevolking en de verplichting vertrouwelijke informatie geheim te houden. Een doorgewinterde bestuurder als hij – hij zit per slot van rekening al sinds 1982 in de politiek – had toch beter moeten weten.

  De vraag is of wij, de Urker samenleving, deze scheve schaats zo snel mogelijk moeten vergeten. Vergeven en vergeten, dus. Dat lijkt wel de houding te zijn als je de reacties uit de politiek en de samenleving hoort. (Vlak ook niet het gevoel uit dat in deze kwesties altíjd de kop op steekt: ‘Zie je wel, ze moeten de Urkers weer eens hebben’, wat ertoe leidt dat we sneller geneigd zijn de persoon in kwestie te gaan verdedigen). Maar zo gemakkelijk zal dat niet gaan. Burgemeester Schutte heeft een zware fout gemaakt, een fout die in veel soortgelijke gevallen meer dan eens de doodsteek voor iemands politieke en/of bestuurlijke carrière is geweest. Een burgemeester is niet onfeilbaar, maar moet wel onkreukbaar en integer zijn. Schutte heeft laten zien dat hij wat dat laatste betreft een paar steken heeft laten vallen. Dat kan Schutte met zijn voorbeeldfunctie zich niet veroorloven, en dat kunnen de Urker gemeenschap en visserij-industrie zich evenmin veroorloven. Want wat in dit verhaal maar al te gemakkelijk wordt vergeten: het gaat nog altijd om een ernstig onderzoek naar fraude in de visserij, wat het aanzien van Urk al genoeg geschaad heeft. Dan heeft Urk niets aan een ongetwijfeld oprechte, maar naïeve en ‘schutterende’ burgemeester.

  Moet Schutte dan maar opstappen? Nee, zover gaat Lumme niet. Uiteindelijk is het de gemeenteraad én minister Remkes die daarover beslissen. Gezien het draagvlak dat Schutte heeft onder de Urker bevolking is zo’n stap ook niet nodig. Maar het zou de gemeenteraad sieren om met Schutte een paar nieuwe, strikte afspraken te maken met de burgemeester over zijn werkwijze in de toekomst. Om te beginnen, zoals partijgenoot Freek Brouwer al heeft aangegeven, het afschaffen van de dubbelfunctie van het burgemeesterschap en het voorzitterschap van de visafslag. Want de vreemde spagaat waarin Schutte tot nu toe zat, is uiteindelijk door diezelfde gemeenteraad in het leven geroepen.

  Blijft het dus Schutteren? Lumme hoopt uit de grond van haar hart niet. Daar zal bij de burgemeester zelf een omslag voor nodig zijn, maar ook bij de gemeenteraad die per slot van rekening de burgervader moet controleren in zijn handel en wandel.

  Lumme
  • CommentAuthorAijca
  • CommentTimeAug 1st 2012
   

  years. The former couple has two children Ava, Cheap Bridesmaid Dresses . age 11, and Deacon, 7, the air seems Tobe married Toth everything so seriously after all the rumors swirling that the talent agent from the young girl has bought a ashokacut 4carat rare diamond. If this is not true love then tell us, that is. 2010 nowness continue the online world with exclusive content plays a very forward and backward, Sweetheart Wedding Dresses everything related to fashion spirits victorian wedding gowns . His most recent is the profile for the first distillery in Japan, Yamazaki. Tourists in Japan are expected to drink two things. Sake and green tea Spaghetti Straps Wedding Dresses . , preferably in the traditional tea ceremony neat, 2012 wedding dresses . but the land of the rising sun bridal gowns . , which has found mid-20th century, a talent for making inventions of the West and doing much better than What we do is also a paradise for whiskey in Scotland, even loversrivaling for the production of single malts. One of the oldest

  • CommentAuthorAijca
  • CommentTimeAug 9th 2012
   

  whole basic information of watch industry and jewelry industry all over the world. These books allow readers to perceive a brand-new field which they have never been involved in. wedding dresses . Besides, the store provide a platform for readers to understand professional watchmaking art and the extraordinary talent of watch designers and manufacturers.Whether the watch collectors, or the people who adore watchmaking art will both like this store.This bookstore covers over one hundred books on watches and jewelry, green bridesmaid dresses . including the art of watchmaking,cartier watches, complex crafts and the manufacturer,s bibliography, as well as DVD discs.The manager of this bookstore Ms. Golay and Ms. prom dresses 2012 . cheap wedding dresses Girardin will be waiting for your coming and give you warm service. Tags: Cartier Watche princess wedding dresses . , replica watche This entry was posted on Saturday, February 6th, flower girl dresses